Tekemistä Helsingissä lapsiperheille? Helsingin matkaopas FamilyWithKids.com

23.02.2015 7160


Mitä tekemistä keksiä lapselle Helsingissä? Katsauksemme käsittelee Helsingin mielenkiintoisia ja epätavallisia paikkoja, ilmaisia museoita, huvituksia, puistoja ja puutarhoja, joissa voi käydä koko perheen voiminkesäisin ja talvisin.  Katsauksen hintatiedot ovat toukokuulta 2013.

 

 

 

 

 

 

Helsingin historialliset museot lapsiperheille.

 

Suomen historiaan ja kulttuuriin voi tutustua Suomen kansallismuseossa. Näyttelyssä esitellään perinteisiä pukuja, astioita, aseita ja palkintoesineitä kronologisessa järjestyksessä, muinaisista työkaluista ja Kalevala-aiheisista tauluista 1970-luvun keittiökalusteisiin. Lasten kanssa kannattaa käydä työpaja Vintissä museon kolmannessa kerroksessa; siellä voi muurata tiiliseinää ja tehdä puusalvoksia, jauhaa jyviä jauhoksi, käyttää painokonetta tai istua hevosen selkään. Aikuisten lippu maksaa 8 euroa, alle 18-vuotiaat lapset pääsevät sisään ilmaiseksi.

 

 

 

 

 

 

Suomenlinnan linnoitukseen, jonka ruotsinkielinen nimi on Sveaborg, pääsee lautalla Kauppatorilta. Linnoituksen seinien sisällä kahdeksalla saarella on museoita, ulkoilmateatteri, lasimestarin ja savenvalajan pajat. Linnoituksessa voi käydä yhdellä näköalatasanteista tai linnoitusrakennuksissa tai Suomenlinnan museoissa.

 

Suomenlinnassa on sukellusvene Vesikko, jonne pääsee sisään katsomaan, kuinka veden alla on eletty sotapalveluksessa (tämä museo on avoinna toukokuun puolivälistä elokuun loppuun). Lisäksi linnoituksessa on leikkikalumuseo, jonka kokoelmassa on vanhoja nukkeja ja nukkekoteja, teddy-karhuja, mekaanisia leluja ja lautapelejä.

 

Seurasaaressa on Seurasaaren Ulkomuseo. Kansatieteelliseen museokompleksiin kuuluu yli 80 rakennusta Suomen eri puolilta: talonpoikaiskartanoita, kirkko, mylly, koulu, postiasema, puoteja ja käsityöläisten verstaita. Sisään katsomaan, kuinka käsityöläiset työskentelevät, pääsee vuoden lämpimänä aikana, 15:nnestä toukokuuta 15:nteen syyskuuta. Pääsyliput: aikuiset 8 euroa, 7-17-vuotiaat 2,50 euroa ja alle kouluikäisiltä sisäänpääsy on maksuton. Lisäksi juhlapyhien aikaan, pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna, Seurasaaressa järjestetään kansanjuhlia, joissa lauletaan ja tanssitaan.

 

 

 

 

 

 

Luonnonhistoriallisessa museossa kerrotaan lajien kehityshistoriasta ja Suomen luonnosta. Venäjänkielisen kuulokeopastuksen avulla voi itsenäisesti kiertää katsomassa kaikki näyttelyt. Luut kertovat -näyttelyssä esitellään eläinten ja muinaisten fossiilien luurankoja, Maailman luonto -näyttelyssä esitellään kuvasarjoja kasvilllisuusvyöhykkeistä: havumetsä, taiga, vuoristo, savanni ja tropiikki.

 

Suomen luonto -näyttelyssä voi nähdä Suomen nisäkkäitä, lintuja ja kaloja, ja Elämän historia -salissa voi tutustua esihistorialliseen aikaan ja nähdä dinosaurusten luurankoja. Museossa saa painaa nappeja, käännellä tauluja ja kuunnella luonnon ääniä. Pääsyliput: aikuiset 10 euroa, lapset (7-17 v.) 5 euroa, ja alle 7-vuotiaat pääsevät sisään maksutta.

 
 
 

 

 

 

Helsingin interaktiiviset ja epätavalliset museot

 

Interaktiivinen Tiedekeskus Heureka sijaitsee Tikkurilassa, Vantaan esikaupungissa. Täällä voi nähdä lentävän maton ja nostaa auton ilmaan, ampua ilmatykillä ja ajaa polkupyörällä nuoraa pitkin. Lisäksi Heurekassa on stadion, missä rotat pelaavat koripalloa, planetaario, jossa näytetään elokuvia avaruudesta, ja kahvila. Pääsyliput näyttelyihin maksavat 18,50 euroa yli 16-vuotiailta kävijöiltä, 13 euroa 6-15-vuotiailta lapsilta; liput, joilla pääsee myös planetaarioon, ovat 3-8 euroa kalliimpia.

 

 

 

 

 

 

Espoon esikaupungissa sijaitsee näyttelykeskus WeeGee, jossa on modernin taiteen galleria EMMA, kellomuseo, kansatieteellinen näyttely ja Espoon kaupunginmuseo KAMU. Lasten kanssa voi käydä Suomen lelumuseo Hevosenkengässä, missä on kokoelma nallekarhuja ja nukkeja sekä iso rautatie, ja missä lapsoset voivat laskea mäkeä alas tai päästä satulinnaan.

 

Lisäksi WeeGeessä voi saada selville, minkälaiseksi kuviteltiin tulevaisuuden asunnot 1970-luvun alussa: keskuksessa sijaitsee Futuro, liikutettava muovitalo, joka suunniteltiin vuonna 1968. Keltaiseen pikkutaloon, joka muistuttaa pikemminkin ufoa, on saatu mahtumaan keittiö, kylpyhuone, takka ja nukkumapaikat 6 hengelle.  Sen sisään pääsee joka vuosi 15:nnestä toukokuuta 1:seen syyskuuta saakka.

 

Pääsylippu kaikkiin WeeGeen museoihin maksaa aikuisilta 12 euroa, alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on maksuton.

 
 
 
 
 
 

Kulissien taakse vilkaisemaan ja katsomaan teatteripukuja eri puolilta maailmaa pääsee Teatterimuseossa. Siellä saa sovittaa pukuja, äänittää oma äänensä kuuluisiin elokuviin ja saada kasvonsa mainokseen, filmata oma aiheensa uutislähetykseen, valaista näyttämöä ja esiintyä näyttelijänä perinteisen tai modernin teatterin lavalla. Aikuisten pääsylippu maksaa 6 euroa, lasten (alle 15-vuotiaat) lippu maksaa 4 euroa.

 

Tekniikan museoon Vantaanjoen suistossa on koottu suuri kokoelma vanhoja puhelimia, radiovastaanottimia, äänentoistolaitteita, televisioita sekä muita kojeita ja laitteita. Siellä voi nähdä traktorin ja Formula 1- auton sekä talojen ja tehtaiden pienoismalleja, käydä risteilyaluksen hytissä, soittaa kommutaattorin avulla ja ajaa vanhanaikaisella hissillä.

 

Viereisessä rakennuksessa sijaitsee Voimalamuseo, jossa on esitetty kokonainen valikoima laitteistoa: vesimylly, pumppuja, vesiturbiineja ja höyryvoimala. Pääsylippu museon kaikkiin rakennuksiin maksaa 6 euroa aikuisilta ja 1 euron 7-17-vuotiailta lapsilta.

 

 

 

 

 

 

Aku Ankan auton prototyyppiä voi käydä katsomassa Espoossa Automuseossa. Sen kokoelmassa on vanhoja neuvostoliittolaisia ja amerikkalaisia autoja, sirkusmoottoripyörä, jonka sivuvaunu on maalattu kukkasen näköiseksi, moottoripyöriä, mopoja ja jopa polkupyöriä. Aikuisten pääsylippu maksaa 6 euroa, lasten pääsylippu maksaa 3 euroa.

 

Lasten kanssa voi käydä Leikkiluolassa, joka sijaitsee Hakaniemen torilla Helsingissä. Ympäri vuoden täällä hypitään trampoliinilla, rakennetaan lego-palikoista, kiipeillään seinällä ja labyrintissa sekä polskitaan pallomeressä. Alle 3-vuotiaille pienokaisille on pehmeä leikkihuone. Kahden tunnin lippu maksaa 8 euroa alle 3-vuotiailta pikkulapsilta ja 12 euroa 3-14-vuotiailta lapsilta. Aikuisten tulee ole mukana saattamassa lapsiaan, mutta he pääsevät sisään ilmaiseksi.

 

Sisäleikkipuisto Murulandiasta löytyy tekemistä kaikenikäisille lapsille. Meillä viihtyvät niin 3 kuukauden ikäiset vauvat kuin 13-vuotiaat lapset. Kaikkein pienimmät, alle 1-vuotiaat kävijät, leikkivät kehittävillä harjoituslaitteilla, 1-3-vuotiaat voivat käydä leikkimässä "Kääpiöiden talossa"  ja labyrintissa, laskea liukumäistä ja leikkiä puurautatiellä. Alle kouluikäisiä odotetaan "Kääpiöiden laboratoriossa", jossa voi tutkia hyönteisiä ja mineraaleja suurennuslasin ja mikroskoopin avulla, ja kouluikäiset lapset käyvät pimeässä tuntoaistien huoneessa ja planetaariossa. Sillä aikaa kun lapset leikkivät, vanhemmat voivat levähtää rentoutumishuoneessa tai istua kahvilassa. Lippu Murulandiaan tarvitsee ostaa vain lapsille (6-16 euroa), heitä saattavat aikuiset pääsevät sisään ilmaiseksi.

 

 

 

 

 

 

Ilmaisia museoita Helsingissä

 

Helsingin kaupunginmuseo ja kaikki sen alamuseot: Sederholmin talo, Ratikkamuseo, Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo ja Työväenasuntomuseo ovat kävijöille ilmaisia.

 

 

 

 

 

 

Sederholmin talossa Senaatintorilla avattiin vuoden 2012 lopussa "Lasten kaupunki". Tässä näyttelyssä lapset tutustuvat lapsuuden historiaan Suomessa: he käyvät kylässä isoäidin luona tai viime vuosisadan koulussa, missä voi istua pulpetissa ja piirtää rihvelitaululle. Lisäksi täällä voi leikkiä kauppaa ja nukkekodilla, olla suutarin apulaisena ja soittaa vanhanaikaisella puhelimella.

 

 

Linnanmäen huvipuisto ja Merimaailma Sea Life Hensingissä

 

Linnanmäen huvipuistossa on yli 60 huvittelulaitetta: vuoristoratoja, vanha karuselli, keinuja ja maailmanpyörä. Huvipuistossa on paljon karuselleja, keinuja ja leikkikenttiä pikkulapsia varten. Vuoden lämpimänä aikana ulkoilmanäyttämöllä järjestetään konsertteja, esityksiä ja sirkusnäytöksiä.

 

Lisäksi täällä on näköalatorni Panoraama, josta on näköala Helsingin ylle 50 metrin korkeudesta, sisäänpääsy sinne on ilmainen. Sisäänpääsy huvipuistoon on myös ilmainen, mutta laitteisiin täytyy ostaa kertalippu tai koko päivän voimassa oleva ranneke. Huvilaitteet ovat toiminnassa huhtikuun lopusta lokakuun puoleenväliin.

 

 

 

 

 

 

Merimaailma Sea Life Linnanmäellä on avoinna ympäri vuoden. Siellä asuu rauskuja, piraijoita, merihevosia ja kaloja. Haita ja trooppisia kaloja voi katsella vedenalaisesta tunnelista. Merimaailman verkkokaupassa liput maksavat 15 euroa aikuisilta ja 11 euroa 3-14-vuotiailta lapsilta.

 

 

 

 

 

 

Korkeasaaren eläintarha ja Tropicario Helsingissä

 

Ympäri vuoden on toiminnassa Korkeasaaren eläintarha samannimisellä saarella. Amazoniassa, Afrikaasiassa, Borealiassa ja muilla teema-alueilla asuu yli 150 eläinlajin edustajia. Leopardit, ilvekset, lumileopardit, leijonat ja tiikerit elävät Kissalaaksossa, ja lisäksi täällä on aitauksia, joissa asuu manuli ja kultapanda. Eläintarhassa kuljeksii riikinkukkoja, ja pikkulapsia varten voi sisäänkäynnin luona vuokrata rattaat. Joka talvi eläintarhassa järjestetään lumiveistosfestivaali. Pääsylippu eläintarhaan maksaa aikuisilta 12 euroa, 4-17-vuotiailta lapsilta 6 euroa, ja alle 4-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

 

Käärmeitä ja liskoja voi katsella Tropicariossa. Tässä terraariossa elää myrkkykäärmeitä, pythoneita, varaaneja, krokotiileja ja kilpikonnia. Lisäksi täällä on akvaario, jossa uiskentelee pikkukaloja, ja eksoottisia lintuja. Aikuisten lippu maksaa 12 euroa ja 4-14-vuotiaiden lasten lippu 8 euroa.

 

 

 

 

 

 

Helsingin puutarhat ja puistot

 

Kaivopuisto Helsingin keskustassa sijaitsee Suomenlahden rannalla. Puistossa voi kuljeskella, käydä näköalatasanteella, katsella nähtävyyksiä, kuten ulkomaiden suurlähetystöjä, Ursan vanhaa tähtitornia ja kaivoa, jonka vettä voi juoda. Kesällä Kaivopuistossa järjestetään juhlia ja festivaaleja, ja lisäksi on toiminnassa 150-metrinen torni, josta aikuiset voivat hypätä benji-hyppyjä.

 

Konsertteja ja musiikkifestivaaleja pidetään kesäisin myös Esplanadin puistossa, jota suomalaiset kutsuvat myös nimellä Espa. Tämä puisto on melko pieni, mutta sijaitsee aivan Helsingin keskustassa. Lisäksi Espan puistossa on suihkulähde ja ravintola.

 

Säveltäjä Jean Sibeliuksen muistomerkki, joka on tehty muutamasta kymmenestä urkupillistä, sijaitsee samannimisessä Sibeliuksen puistossa.

 

 

 

 

 

 

Linnanmäen huvipuiston vieressä sijaitsee Alppipuisto, jossa järjestetään vuosittain jazz-festivaali. Tässä puistossa on lammikko, jossa suihkulähde, sekä näköalatasanne.

 

Helsingin yliopiston Kasvitieteellinen puutarha peittää puolet Kaisaniemen puiston alueesta. Puutarhan suurissa lasisissa kasvihuoneissa voi nähdä trooppisia kasveja, valtavia  lumpeita ja lootuksia, ja puiston toisessa osassa voi istua nurmikolla ja pelata jalkapalloa, lentopalloa tai tennistä urheilukentillä.

 

Talvipuutarhaan on koottu yli 200 kasvilajia, mäntyjä, palmuja, kaktuksia ja limettejä sekä magnolioita ja kamelioita. Lisäksi Talvipuutarhassa voi nähdä papukaijoja ja karppeja lammikossa, sisäänpääsy sinne on maksuton.

 

Kaakkois-Aasian trooppisia kasveja voi katsella Gardeniassa Olympiastadionin kupeessa. Kasvihuoneessa kasvaa orkideoita, palmuja ja bambupuita, ja teemapuutarhassa, jossa on korkea ilmankosteus, riisiä, mangoja, puuvillaa ja muita viljelyskasveja. Pääsylippu maksaa aikuisilta 4 euroa, ja  3 -17-vuotiailta lapsilta 2 euroa.

 

 

Helsingin vesipuistot

 

Helsingistä on helppo päästä lähimpiin vesipuistoihin: Vesipuisto Serena sijaitsee Espoossa ja vesipuisto Flamingo Vantaan esikaupungissa.

 

 

 

 

 

 

Yksityiskohtaisemmin näistä ja muista Suomen vesipuistoista kerrotaan katsauksessamme.

 
 

Paljonko maksaa lippu Helsingin julkisessa liikenteessä? Helsingin julkinen liikenne, Helsinki Card

 

Suomen pääkaupungin julkisen liikenteen lipun hinta on verrattain korkea (alkaen 2 euroa per matka aikuisilta), siksi aktiivisille turisteille sopii yhteislippu metroon, busseihin ja raitiovaunuihin. Kertalipun voi hankkia automaatista metroasemilla tai R-kioskista. Yhteisliput ovat voimassa 2 tunnista 7 vuorokauteen ensimmäisen käytön jälkeen, ei siis heti ostamisen jälkeen.

 

Yhteislippu aikuiselle maksaa 3,80 euroa 2 tunniksi ja 32 euroa 7 vuorokaudeksi, alle 7-vuotiaille lapsille matka Helsingin julkisessa liikenteessä on ilmainen, ja 7-16-vuotiaat saavat 50 %:n alennuksen.

 

 

 

 

 

 

Alennuksia museokäynneistä ja matkustaminen julkisissa kulkuvälineissä kuuluu Helsinki Cardin hintaan. Tällä kortilla voi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä, lähteä lautalla Suomenlinnan linnoitukseen, päästä 20 museoon, saada alennusta pääsymaksusta eläintarhaan, Merimaailmaan Sea Life ja Heureka-tiedekeskukseen sekä saada alennuksia kaupoissa, ravintoloissa ja kylpyläkeskuksissa. Kaikki alennukset, joita Helsinki Cardilla saa, löytyvät verkkosivulta helsinkiexpert.com.

 

Alle 7-vuotiaat lapset saavat matkustaa ilmaiseksi. Lisäksi heillä on vapaa pääsy melkein kaikkiin Helsingin museoihin. Sakko matkustamisesta ilman lippua on 80 euroa.

 

Kiertoajelua varten soveltuu "turistiraitiovaunu" 3T, joka seuraa ympyränmuotoista reittiä nro 3. Siihen voi istahtaa kaupungin keskustan pysäkeillä ja sen jälkeen ihastella näkymiä Senaatintorille ja Tuomiokirkkoon, Olympiastadionille, Kansallisoopperan rakennusta ja muita Helsingin nähtävyyksiä. Esite, jossa on kuvaus reitistä, löytyy matkailuneuvontapisteistä.

 

 

 

 

 

 

Valokuvat: familywithkids.com, wikipedia.org, facebook.com/seurasaarenulkomuseo, facebook.com/emmamuseum, facebook.com/Tropicariocom, facebook.com/vesipuistoserena

 


Comments and reviews (0)

Before leaving a comment please have a look at our rules.

See also: